Abdullah Öcalan
Abdullah Ocalan är den kända ledaren för den kurdiska befrielsesrörelsen. Fängslad sedan 1999 har hans idéer och vision fungerat som en inspiration och vägledande modell för kurder i Turkiet och Syrien.
Öcalan är känt som ”Apo” (förkortning för både Abdullah och farbror på kurdiska) och är central för den fredsprocess som behövs för att avsluta Turkiets krig mot det kurdiska folket. I Syrien har hans idéer inspirerat revolutionen i Rojava - det första verkligt demokratiska samhället i Mellanöstern. Öcalan grundade den kurdiska befrielsesrörelsen 1974 som svar på militärt förtryck av kurderna i Turkiet. Under det kalla krigets höjdpunkt påverkades Öcalan av marxistiska socialistiska idéer och var vid den tiden engagerad i att uppnå en separat stat för det kurdiska folket.
Sedan 2005 har Öcalan omvandlat befrielsesrörelsens politik med nya idéer baserade på kvinnors självbefrielse, ekologi och gräsrotsdemokrati som ett alternativ till nationalstaten. Från sin fängelsecell har Öcalan fortsatt att utveckla dessa idéer till en filosofi som kallas Demokratisk Confederalism. Med rötter i regionens historia och den internationella arbetarrörelsen representerar dessa idéer socialismen för 2000-talet.
Öcalan kidnappades och överlämnades till den turkiska underrättelsetjänsten för nästan tjugo år sedan, 1999. Ursprungligen dömd till döds har Öcalan hållits i fängelse på ön İmralı i Marmarasjön - den turkiska ”Robben Island”.
Den turkiska regeringen hävdar att ingen nationell eller internationell lag tillämpas på fängelseön, och använder den som sin egen Guantanamo-bukt. År 2002 omvandlades Öcalans första dödsdom till livstids fängelse. Öcalan hölls i isolering och använde sitt rättsliga försvar för att förespråka en fredsprocess och utveckla de idéer som skulle användas som en ritning för det kurdsledda demokratiska samhället i Rojava.